Vi er et slags drivhus...

... Og litt mer enn
et arbeidsfellesskap

På dagtid kan du møte mange ulike folk og prosjekter på Lystgården. Stiftelsen Lystgården har flere prosjektledere som på ulikt vis arbeider med mat fra jord til bord. Et av disse er Bybonden som jobber for hele Bergen.

I tillegg finner du moderbevegelsen Bærekraftige liv på Landås og NABO. På Lystgården er også blant annet Ralston & Bau og Anders Waage Nilsen som jobber med samfunnsinnovasjon og bærekraft. Under kan du lese mer om alle folka som på ulikt vis jobber med FNs bærekraftsmål.

Dette er bare noen av oss altså!

Felles7.jpg
Vi er som et eget lite økosystem som arbeider både sammen og alene i et ganske kontrollert kaos og med et stort engasjement, alltid med bærekraftsmålene i fokus. 
organisasjonskart_infografikk-01-01.png
 

Men hva er egentlig Bærekraftige liv?

Bærekraftige liv på Landås startet i 2008 med en drøm om å gjøre nabolaget bedre, gøyere og grønnere. Fokus var “fra protest til fest" og at handling fører til holdning. Med en “just do it” innstilling startet man å lage arrangementer som man selv hadde lyst til å være en del av! Dette ble begynnelsen på uttesting av  LandåsFest, deling, dyrking, reparasjoner, bytting, mobilitet, osv. Og ikke minst kobling av mennesker og alle ressursene som finnes i et nabolag. Etterhvert har omlag 30 andre nabolag startet opp etter sammen modellen. I dag er NABO (Bærekraftige liv Norge) den koordinerende kraften som samler og sprer historiene. NABO sitter i klima- og miljøministerens Klimaråd. Bærekraftige liv på Landås opprettet stiftelsen Lystgården i 2017 for å jobbe med  “mat fra jord til bord” og åpne det historiske huset for publikum som en arena for bærekraft. 

Liv Karin Lund Thomassen

Lystgården

Liv Karin er daglig leder i Lystgården. I 2008 var hun en av trekløveret som startet Bærekraftige liv på Landås, og driver idag Lystgården som fylles med kurs, arrangementer og prosjekter. Liv Karin har et hjerte med veldig god plass!

Ida Kleppe

Lystgården

Ida er Bergens egen bybonde som jobber i Lystgården med å inspirere og legge til rette for dyrkeprosjekter i hele Bergen! Målet er å begeistre deg og meg til å dyrke litt av vår egen mat, og å forstå mer av hvordan jorda og maten henger sammen.  

Vilde Valland Aarseth

Lystgården

Menneskene

Karoline Oppedal

Bærekraftige liv

Karoline jobber for et bedre, gøyere og grønnere nabolag på Landås. Som daglig leder i Bærekraftige liv på Landås jobber hun med å legge til rette for, skape engasjement og handling rundt bærekraftsmålene. Karoline er pedagog på ordentlig! Hun er god til å skape dialog, gi mennesker plass og har skikkelig handlingskraft. 

Vibeke Koehler

Bærekraftige liv

Vibeke er en tusenkunstner som jobber med nytenking og utvikling i det nasjonale nettverket i Bærekraftige liv. Også kalt NABO. Det gjør også at hun sitter i Klima- og miljøministerens Klimaråd. En av hennes andre kunster, er å være forfatter.

Eva Linn B. Christensen

Bærekraftige liv

Eva Linn jobber i Bærekraftige liv på Landås med søndagsmarkeder. Målet er annenhver søndag å fylle Lystgårdshagen og huset med bærekraftige alternativer på ting vi trenger. Og ikke minst som vi må ha reparert. Til daglig er hun lærer og har denne uslåelige kombo av kreativitet og struktur. En god dame å ha med på laget.

BARE 001_Illustration_Scene_Colour_FA3-0
 Birgitta Ralston

Ralston og Bau

Birgitta er grunnlegger og designer i Ralston & Bau, og en av gründerne og lederne av Bioregion Vestland. For Birgitta handler design om hvordan vi kan løse komplekse samfunnsutfordringer og skape en bærekraftig framtid. Hun er inspirert av menneskelige ritualer og sammenhenger, og vi er glade for å ha Birgitta og hennes tanker i huset.

Anders Waage Nilsen

Mulighetsutvikler

Anders er idégrossist, gründer og standup-filosof. Han trekker linjer mellom alt fra samfunnsinnovasjon til digitalisering, økosystemer, pudderski og siderproduksjon. Anders har vært en del av Lystgården siden den var en idé og har uregelmessig regelmessig kontor på Lystgården.

Alexandre Bau

Ralston og Bau

Alexander er grunnlegger og designer i Ralston & Bau, og driver dette sammen med Birgitta Ralston. Han er også universitetslektor ved Institutt for Design, KMD, UiB. I sitt kreative arbeid er Bau opptatt av bærekraft, nye leveformer og sosiale strukturer. Han bidrar inn i Lystgården med innsikt og en ekstra “edge” til inspirasjon.

Vilde er surferen og yogien som arbeid med design og kommunikasjon for Lystgården. Med erfaring innen management og eventkoordinering fra hele verden er Vilde også en viktig del av utvikling av konsept og strategi på huset. Hun er en kraftkombinasjon av kreativ og systematisk!

Jørn Erik Toppe

Lystgården

Jørn Erik er prosjektleder for Kompostringen som er et pilotprosjekt der vi tester ut kompostering av matavfall og produksjon av kompostjord i et nabolag. Jørn Erik er full av gode ideer og planer om hvordan verden kan bli grønnere. Han er 3. generasjon gartner med høye ambisjoner for bærekraft.

Stacy Brafield

Lystgården

Stacy er vokst opp på et Bed & Breakfast i Lake District, og har dermed “multi-skills” når det gjelder mat, mennesker og fellesskap. I tillegg er hun kunstner med et spennende repertoar av involverende kunst. Alt dette forenes når hun er prosjektleder for sosial gastronomi på Lystgården.

Katinka Kilian

Lystgården

Katinka er prosjektleder for Dyrke Bergen og jobber med å gjøre det mulig med profesjonell grønnsaksdyrking i Bergen. I tillegg finner hun områder for å opprette flere parsellhager. Katinka er en drivende god planlegger med grønne fingre. Til daglig driver hun Ulvik andelslandbruk.

Benedicte Brun

Matskogen og Kompostringen

Benedicte er et vandrende leksikon om natur, dyrking og hvordan alt henger sammen. Hun jobber i pilotprosjektet Kompostringen og sørger for at prosessen går rett for seg fra matavfall til næringsrik kompostjord.

Benedicte leder arbeidet i Matskogen på Landås og vet alt om permakultur.

Grethe Myking

En av de mange frivillige

Grethe hører hjemme i Lystgårdshagen og steller den med kunnskap og hjertevarme. Hun hører til generasjonen som naturlig kan dette med dyrking, sanke frø og utvikle et plantemangfold. Grethe var en “early starter” på bokashi og har et sinnrikt system av bøtter i Lystgården. Vi er avhengig av hennes varme og all arbeidsinnsatsen hun gjør på sin fritid.

Mirigül Mosa

En av de mange frivillige

Mirigül har siden hun var liten ønsket å bli forsker. Den drømmen ble knust da hun måtte flykte fra Kina fordi hun er uigur. Nå har familien på fire landet her i Bergen og Mirigül har kommet til oss i praksis fra Nygård skole. Det er en gave å ha henne her sammen med oss i arbeidet på Lystgården. Nysgjerrig, vitebegjærlig og med mye kunnskap bidrar hun med den hun er, og alt hun kan. 

Hans Ove Galtung

En av de mange frivillige

Hans Ove hjelper mange, og av og til er vi så heldige at han kommer til Lystgården og bruker sine krefter på å rydde, fikse, male, kjøre boss og alt annet vi er helt avhengige av med stort historisk hus å ta vare på. Han er glad i kaffe og kajakk også. Med kajakken farter han rundt i Norge, men aller helst i Nord-Norge.

Karen Klepsvik

En av de mange frivillige

Karen er det man kan kalle et godt menneske! Som en av våre trofaste frivillige svinger hun seg i flere oppgaver som alltid blir gjennomført med kvalitet og nøyaktighet. Skal du leie Lystgården til selskap er Karen en av utleievertene som tar vare på deg og svarer på alle mulige spørsmål og praktiske utfordringer.

Tone

En av de mange frivillige

Tone er Lystgårdens nabo, og en som stadig bidrar med håndsrekninger enten det gjelder arbeid eller ting som må lånes. Hun kan den utsøkte kunst å holde orden på taffel, takt & tone. Det er godt å ha rådgivere når vi holder oss med et historisk hus. Tone er en av utleievertene. 

Helge Jensen

En av de mange frivillige

Helge er vår lokalhistoriker og den som aller best kjenner Lystgårdens rike historie, og

kan leies til kulturvandringer eller foredrag i selskaper på Lystgården. Han er Lystgårdens handyman - pensjonister som Helge vil vi gjerne klone! Han fikser det meste, alle viktige små og store ting som skiftes, smøres, repareres og oppgraderes. 

Eirin

Lystgården 

Eirin er praksisstudent hos Lystgården dette semesteret. Hun vil arbeide med EU sin Green Deal strategi og Social Gastronomy. Eirin studerer Sammenliknede Politikk og hun har et stort ønske om å lære mer om å implementere bærekraftsmålene i praksis. Vi er glade for at Eirin bidrar med kunnskap og gode ideer!

 Mohammed

En av de mange frivillige

Mohamed er en solstråle som elsker å gå på ski, lage mat og være sammen med mennesker. I Lystgården har vi stor glede av hans gode humør, arbeidsglede, pågangsmot og ikke minst kokke kunst. Han tryller fram de deiligste grønnsaksretter med smak av varmere himmelstrøk. Og det kan vi stadig trenge i Bergen.

Lisbeth Trefall

En av de mange frivillige

Lisbeth er Lystgårdens all-rounder. Du finner henne med nesen i blomsterbedene i Lystgårdshagen, bak vaffeljernet når det er dugnadskaffe eller kafé. Er det maling på gang så kan hun svinge kosten. Lisbeth er hyggelig og raus. Det kan vi også se på alle de pene arvestykkene hun har gitt videre til Lystgården og fellesskapet. Takk for innsats og glede!

Lystgården,

et hus fylt med historie 

Lyststedet – Landås hovedgård var sommerparadiset til Edvard Grieg i hans oppvekst. Her bodde familien hans hele sommerhalvåret og huset var et samlingspunkt for familie og venner. Her møttes de til konserter, samfunnsdebatter og samtaler i salongene. 

Det var hit  Ole Bull kom ridende en sommerdag i 1858 og hørte unge Edvard spille for første gang, og sa de berømte ordene “du skal til Leipzig for å bli kunstner”. I dag har huset fått et nytt samfunnsoppdrag. I vårt kulturprogram har vi  tatt opp arven etter salongsamtalene og med fortellerkunst og musikk ønsker vi å gi hverandre et indre løft og en horisont.

  • Facebook
  • Instagram