UA-206492619-1
top of page

Kompostringen

Kompostringen_illustrasjon.png

Vi er for bærekraftig bruk av matavfall i Bergen, og med Kompostringen kan man levere matavfallet sitt og få næringsrik kompostjord tilbake. 

Kompostringen har som formål å skape lokal ressursutnyttelse av matavfallet ditt. Du kan levere matavfall ukentlig, og alle medlemmer i kompostringen kan velge å få tilbake næringsrik kompostert jord. Sammen sørger vi for god ressursutnyttelse, samtidig som vi produserer god jord du kan bruke i egen hage. Trenger du ikke jorden selv, blir den brukt av urbane dyrkingsprosjekt og lokale bønder.

1.
Levering av matavfall

Når du har blitt medlem av Kompostringen får du all nødvendig informasjon av våre flinke kompostmennesker. Så kan du levere matavfall i vår kompostmaskin på Marineholmen, rett ved Bergen Kaffebrenneri. Alle medlemmer får utlevert egnede komposterbare poser til matavfallet, og de får tilgang til leveringsluken.

2.
Kompostering av matavfall

Vi komposterer matavfallet i en topp moderne komposteringsmaskin. Denne sørger for at vi blir kvitt bakeriene vi ikke ønsker å ha med oss videre, samtidig som vi beholder de nyttige organismene. Det skjer i et lukket system, hvor vi har kontroll på temperatur og utvikling i prosessen. Det tar 14-16 dager i maskinen, før komposten må ettermodnes i 4-6 uker. Det betyr at tar ca 8 uker fra matavfallet samles inn til det er omgjort til næringsrik kompost.

3.
Få næringsrik kompostjord

Alle medlemmer av kompostringen har mulighet til å få tilbake næringsrik kompostjord. Man vil få informasjon når jorden er klar. Denne jorden kan du bruke til dyrkning i egen hage/balkong. I medlemskapet ditt er det inkludert 100 Liter jord. Dette er jord som er full av næring, og vi anbefaler derfor at du blander den ut slik at det er 1/3 kompost, og 2/3 vanlig jord. Da sikrer du at plantene ikke får mer næring enn det de klarer å utnytte.

Fra avfall til ressurs

Kompostringen er et initiativ av  Bybonden i Bergen og Lystgården

I Bergen blir ikke matavfallet sortert, men brennes sammen med restavfallet. Vi ønsket å utnytte ressursen matavfall! Gjennom å produsere kompostjord sørger vi også for at vi kan kutte ned på bruken av torvjord, som gir store utslipp. Sammen sørger vi for bedre ressursutnyttelse. Målet vårt er å kunne tilby gode komposteringsløsninger for nabolag, for å sikre at vi utnytter ressursene der de oppstår.

IMG_7447_edited.jpg
IMG_7444_edited_edited.jpg
Gullars.jpg
IMG_7419.JPG
kompostringen_logo_mørkgrønn.png
I pilotperioden vil vi etablere Kompostringen på Marineholmen, ved Bergen Kaffebrenneri. Nå bygger vi opp nødvendig og god  bakteriekultur i komposteringsenheten. Vi har forresten egne løsninger for bedrifter som ønsker lokal håndtering av deres matavfall. Ta kontakt for et tilbud!

 

Prosjektet har fått midler fra Bergen Kommune og Fylkesmannen i Vestland.

bottom of page