Lystgårdens historie

Lystgården er et senter for mat og urbant landbruk i Bergen, etablert av nabolagsbevegelsen Bærekraftige liv. I dag drives stedet som en frivillig stiftelse med kurs, marked, langbord og parsellhager, men historien til huset strekker seg mye lenger tilbake.

Griegs sommerhus

Lyststedet – Landås hovedgård var sommerparadiset til Edvard Grieg i oppveksten. Her bodde familien hans hele sommerhalvåret og huset var et samlingspunkt for familie og venner. Her møttes de til konserter, samfunnsdebatter og samtaler i salongene. ​Det var hit Ole Bull kom ridende en sommerdag i 1858 og hørte unge Edvard spille for første gang, og sa de berømte ordene “du skal til Leipzig for å bli kunneistner”. I dag har huset fått et nytt samfunnsoppdrag. Med fokusområdene jord, bord og ord, fyller vi huset med aktiviteter, samtaler og historiefortelling som fremmer sosial og økologisk bærekraft.

Hovedgård på Landås

Landås er en gammel gård, plassert i nordvestskråningen av Landåsfjellet. I middelalderen hørte gården til under kongsgården på Alrekstad, senere Årstad. På et tidspunkt gikk store deler av jordeområdene over i kirkens eie, drevet av byens klostre. Etter reformasjonen på 1500-tallet gikk disse eiendommene over i kongens eie, som igjen solgte dem videre på 1600-tallet. Vincens Lunge kjøpte det meste av eiendommene sør for byen.

> Lær mer om historien

Bærekraftige liv

Bærekraftige Liv er en nabolagsbevegelse som startet på Landås og har siden vokst til å inkludere nabolag over hele Norge. Bevegelser står bak etableringen av Stiftelsen Lystgården, som nå fungerer som hovedkvarter.  

> Les mer om Bærekraftige liv

Stiftelsen Lystgården

I dag er Lystgården et hus for og av fellesskapet, og har blitt et samlingspunkt for hele Bergen for kunnskapsdeling og inspirasjon om mat, dyrking og fellesskap. Her kan både enkeltpersoner, organisasjoner og bedrifter lære av hverandre og finne inspirasjon til å gjøre byen grønnere og mer spiselig.

> Lystgården

Bergen får en bybonde

Bybonden jobber med å inspirere og dele kunnskap om dyrking av egne grønnsaker, og oppstod som en del av satsingen på urbant landbruk, da Bergen kommune, fylkeskommunen, Statsforvalteren og Bærekraftige liv rundt 2016 gikk sammen om å gjøre det enklere for folk å dyrke egen mat. Det ble tydelig at byen trengte en praktisk pådriver som kunne jobbe på tvers av sektorer og binde sammen fagmiljøer, kommune, næringsliv og grasrot. Da Lystgården ble etablert i 2017, ble dette grunnlaget for å opprette Bybonden i Bergen, og året etter startet Ida Kleppe som byens aller første bybonde.

I dag består Bybonden-teamet av tre personer som holder til på Lystgården: Kristin, som er sjefsbybonde, Katinka, som leder markedshageinkubatoren på Vestlandet og Rob, som er både bybonde og kokk.

> Bybonden i Bergen

Fra kultur til matkultur

På Lystgården kobles jord, bord og ord gjennom et rikt program. Hver uke arrangeres markeder og kafé med lokalmat, og gjennom året inviteres det til langbordsmiddager, dyrkekurs, kokekurs og sesongmarkeder. Her samles folk på tvers av alder, bakgrunn, livssituasjon og erfaring rundt kjøkkenhager, gryter og samtaler. Samtidig bygger vi et vekstgrunnlag for bønder og lokalmatprodusenter, og gir flere tilgang til mat som er dyrket og laget nær der de bor. Gårdskokken Benedicte er en sentral del av Lystgårdens satsing på mat, og driver Gårdskokkens kokeskole – en kursrekke med praktiske kokekurs i alt fra fermentering og saus til sesongmat og råvarebruk. Sammen med bønder, kokker, matentusiaster og lokalmatprodusenter, løfter gårdskokken frem smakene fra nærområdet og inviterer til fellesskap rundt langbordet.

> Kalender