Skolehagesatsingen
Kristin Hermansen

Alle skoler fortjener egen skolehage!

‍

Mange har spÞrsmÄl om hvordan Skolehagesatsisngen i Bergen fungerer, derfor har vi samlet informasjon om det praktiske og organisatoriske. Intensjonen er Ä dele erfaringer med andre deler av landet. Og selvfÞlgelig Ä dele informasjon med skoler i Bergen som Þnsker seg egen skolehage eller vil videreutvikle den de har i dag. Om noen har spÞrsmÄl eller vil slÄ av en prat, mÄ dere gjerne ta kontakt med Bybonde Kristin Hermansen pÄ mail eller telefon. 

‍

Matglede og matkunnskap for barn og lĂŠrere

De siste Ärene har 33 skoler (og ni barnehager!) i BergensomrÄdet kommet i gang med sine egne kjÞkkenhager. 21 av skolene er kommunale, 12 er Montessori-skoler. Dette er en satsing Bybonden i Bergen er utrolig stolt av! MÄlet er at alle barne- og ungdomsskoler i Bergensregionen (og gjerne sÄ mange som mulig i Vestland!) skal ha gode, veletablerte skolehager som en integrert del av skolehverdagen. Vi hÄper ogsÄ at mange flere barnehager skal dyrkes i Ärene fremover.

I Bergen har vi hatt en skolehagesatsing siden 2021. Dette er et samarbeid mellom Bybonden i Bergen, Bergen kommune, lokale produsenter og leverandÞrer. Alle de offentlige skolene kan sÞke om en egen skolehage. I Bergens skolehageprogram fÄr man en oppstartspakke det fÞrste Äret, og deretter en oppfÞlgingspakke de to pÄfÞlgende. Etter tre Är skal skolene stÄ pÄ egne bein og drifte skolehagen sin selv.

FornĂžyd med resultatet av arbeidet!

‍

LĂŠrere i et utendĂžrs klasserom

Det Ă„ delta i skolehagesatsingen er forpliktende for skolene. Vi ser at de beste skolehagene oppstĂ„r der initiativet til skolehage kommer fra ledelsen ved skolen. NĂ„r rektor aktivt gĂ„r ut og sier at “hos oss jobber vi med skolehage”, blir arbeidet med skolehagen bĂ„de enklere og gĂžyere. Det er viktig at lĂŠrerne fĂ„r avsatt utviklingstid til Ă„ jobbe med sine fag i tilknytning til skolehagen. Det er viktig at alle voksne ved skolen fĂžler mestring, og det er avgjĂžrende at skolehagen ikke blir “nok et prosjekt man mĂ„ gjennom”. Skolehagen er et utendĂžrs klasserom man kan vĂŠre i hele Ă„ret!

Skolehagen pÄ Vadmyra skole er full av liv!

‍


“Mange elever var innom pĂ„ eget initiativ for Ă„ vanne og stelle i sommerferien. Vi bare gleder oss til neste sesong!”

LĂŠrer i skolehagesatsingen
‍

‍

‍

Hva er en oppstart- eller oppfĂžlgingspakke?

En oppstartspakke her i Bergen bestÄr av fem dyrkekasser, fem bÊrbusker, jord og gjÞdsel, trillebÄr og alt nÞdvendig redskap, pluggplanter, settepoteter og frÞ. OppfÞlgingspakkene inneholder pluggplanter, settepoteter, frÞ, gjÞdsel og pÄfyll av jord. Det fÞrste Äret med oppfÞlging fÄr skolen ogsÄ to frukttrÊr. Inkludert i bÄde oppstarts- og oppfÞlgingspakken fÄr skolene et seminar pÄ vÄren samt tre besÞk av Bybonden. Disse besÞkene tilpasses hver skoles behov og Þnsker! 

‍

Skolehagene tilpasses hver skole
Skolehageseminaret gir lÊrerne et dyrkefellesskap 

Skolehageseminaret er gÞy! Hver vÄr, fÞr dyrkesesongen tar til, arrangerer vi et seminar for alle skolene i satsingen. For Ä motvirke at den ene ildsjelen som alle skoler har skal stÄ alene med skolehagen, ber vi alltid skolene sende dem som gjerne vil, men ikke helt fÄr det til, pÄ seminaret. Vi Þnsker at hver skole sender minst to deltakere, gjerne flere. Selve seminaret gÄr over en halv arbeidsdag. Bybonden holder et innlegg og minikurs om grÞnnsaksdyrking pÄ Vestlandet, mens resten av innholdet bestÄr av kompetanse som skolene har selv. Skolehagene er tilpasset hver enkelt skole, og der noen gjerne bruker den til naturfagundervisning og mat og helse, har andre skoler valgt Ä ha en kasse til hvert trinn, mens andre igjen bruker den til alle fag for et klassetrinn. Vi velger ut minst tre skoler med ulike skolehager som presenterer sine skolehager pÄ seminaret og hvordan de har koblet arbeidet til lÊreplanen. Som avslutning pÄ dagen gÄr vi ut i Bybondens hage og ser pÄ og snakker om ulike dyrkingsteknikker. Vi opplever at det er veldig verdifullt og nyttig for skolene Ä fÄ innblikk i hvordan andre jobber med sine skolehager.

‍

Tunge lĂžft i etablering av skolehagen!
Bybonden og viktige samarbeidspartnere

I skolehagesatsingen stÄr Bybonden for dyrkekompetansen. Anleggsgartnermester Wikholm har levert jord og dyrkekasser, det lokale Toppe Gartneri leverer planteskolevarer, plugger og frÞ, mens FelleskjÞpet-butikken pÄ Kokstad har stÄtt for redskapene. NÄr skolehagene skal etableres kommer Wikholm med alt utstyret mens Bybonden setter opp og planter sammen med elevene. De to gjenstÄende besÞkene av Bybonden velger skolene selv nÄr de skal ha, og hva de skal brukes til. Noen ganger er Bybonden med bÄde pÄ luking fÞr ferien og potetopptaking pÄ hÞsten, mens andre ganger fikser skolene alt selv og bruker sine to BybondebesÞk til for eksempel dyrkekurs for lÊrerne og et hageplanleggingskurs med elevene. Vi mener aldri noe om hvordan besÞksdagene brukes. Det er skolene som skal implementere sine skolehager, og vi tror de vet best selv hva de trenger hjelp til.

‍

Tverrfaglig, utendÞrs, aktivt og gÞy klasserom for barna! 

Bybonden i Bergen fÄr gode tilbakemeldinger pÄ skolehagens rolle i en skolehverdag. Dette er en viktig tverrfaglig arena hvor barn lÊrer om dyrking og mat. Skolehagen er matauk, men det er ogsÄ inkludering, mestring, fellesskap, sosial kompetanse, entreprenÞrskap, matematikk, norsk, engelsk, RLE, mat og helse - og mye mye annet. I LK20 har tema som bÊrekraft, folkehelse og livsmestring, demokrati og medborgerskap fÄtt plass. Et utendÞrs klasserom i form av skolehage vil vÊre en god hjelp til Ä nÄ mÄlene som er satt, og sÄ langt har mange tusen elever i bergensskolen fÄtt oppleve mestring og matproduksjon i et utendÞrs klasserom. 

Mye glede! 
Organisering, finansiering og egeninnsats

Skolehagesatsingen i Bergen har til nÄ vÊrt finansiert av Bergen kommune. I 2021 og 2022 satte kommunen av 200.000 kroner til skolehagene, mens det i 2023 ble bevilget 300.000 kroner. AltsÄ har skolehagen totalt sett fÄtt 700.000 kroner av kommunen. Bybonden og de andre aktÞrene som bidrar gjÞr dette til kostpris, og andelen egeninnsats er veldig hÞy. Det er Bergen kommune som tar imot sÞknadene om skolehage og som avgjÞr hvem som fÄr hvilken pakke, mens Bybonden og samarbeidspartnerne er ansvarlig for alt arbeidet med etablering og oppfÞlging gjennom sesongen

I 2024 fikk ikke skolehagene plass pÄ kommunens budsjett. Per i dag er skolehagene helt uten finansiering. Dersom vi ikke fÄr politikerne pÄ bedre tanker eller klarer Ä finne en alternativ finansiering, vil alle Bergens skolehager stÄ helt pÄ egne ben denne sesongen. Det er bare en hÄndfull skoler som har vÊrt gjennom tre Är i denne satsingen, og vi er veldig bekymret, spesielt for de skolene som hadde oppstart i fjor.

Det er mange som Ăžnsker seg egen kjĂžkkenhage i bĂ„de skoler og barnehager, og LystgĂ„rden med Bybonden i Bergen jobber hardt for Ă„ gjĂžre dette mulig. Å gi barn kunnskap og erfaring med mat og dyrking gir dem en kompetanse som blir verdifullt livet gjennom - man spiser tross alt hver eneste dag.

‍

‍

‍

FÞlg med pÄ hva Bybonden i Bergen gjÞr her: 

Instagram

Facebook

Kunnskap og inspirasjon