Kjenner du, som mange andre, behovet for å gjøre *noe* når verden og gode råd spriker i alle retninger? Bybondens beste tips er å dyrke mat! Ikke fordi du redder verken verden eller deg selv med noen sukkererter, men fordi kunnskap gir mestring, mestring gir ro - og egendyrket mat er trolig det diggeste som finnes!
I år skal vi dyrke sammen. Vi skal så gulrøtter i drikkekartong, i tillegg til salat, erter og poteter. Dette er enkle vekster som alle kan få til. Vi viser deg hvordan, hele veien fra frø til innhøsting. Ta vare på drikkekartongene framover. Vi håper Bergen bugner av kartonggulrøtter, verandapoteter og blomsterpottesalat denne sesongen.
Ps! Du trenger ikke hage for å dyrke litt mat til din husholdning. En altan, platting eller terrasse holder lenge :)
Bybonden sår gulrøtter i januar for å gi dem en så tidlig start som mulig, men du kan så gulrøtter i melkekartong frem til sommeren.
Gulrøtter bruker ca 3 uker på å spire ved ideell temperatur og over 3 måneder før vi kan høste. Når vi sår nå i februar vil frøene spire når de er klar, trolig ikke før ut i april. Vi skal plante hele kartongen ned i jorden sent på våren.
Se video av hvordan du sår her og om tynning her.
Gulrøttene skal ha fått en “god dusk” før vi planter dem ut. Slik gjør du det:
Dersom du har dyp jord, feks en stor krukke, tre pallekarmer i høyden, en åker e.l kan du fjerne kartongene etter utplanting. Hvis du vil.
Del gjerne hva du dyrker med oss i sosiale medier! Bruk hashtaggen #dyrkmedbybonden på Instagram og Facebook og vis frem dine egendyrkede grønnsaker.
Følg med på hva Bybonden i Bergen gjør her: